Smakowitość do oceny

Piwo, pieczywo, ryby, wędliny, makarony i słodkości trafiły do konkursu na najlepsze potrawy i produkty spożywcze województwa lubelskiego. W szranki „Wojewódzkiego Lidera Smaku” stanęło w tym roku 13 firm, które poddały ocenie ekspertów 16 wyrobów.
27 października w Dworze Anna odbyło się pierwsze posiedzenie kapituły konkursu WLS. Celem przedsięwzięcia jest promocja najlepszych potraw oraz produktów spożywczych wytwarzanych przez przedsiębiorstwa mające swoje siedziby na terenie województwa lubelskiego. Musi je cechować także szereg innych atutów, jak zdolność umacniania marek i wyrobów kojarzonych z Lubelszczyzną oraz kształtowanie pozytywnego gospodarczo wizerunku województwa.
Konkurs, organizowany w cyklach rocznych, gromadzi więc najlepsze podmioty gospodarcze branży spożywczej oraz prowadzące działalność gastronomiczną, bez względu na formę prawną oraz wielkość zatrudnienia. Jego wyłącznym organizatorem po raz dwunasty jest Regionalna Izba Gospodarcza w Lublinie.

Łącznie w jedenastu poprzednich edycjach WLS przyznane zostały certyfikaty ponad 200 potrawom i produktom, a wzięła w nich udział ponad setka producentów żywności. Kapitule oceniającej wyroby przewodniczy co roku prof. dr hab. Barbara Baraniak – kierownik Katedry Biochemii i Chemii Żywności z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ogłoszenie wyników konkursu i uroczyste wręczenie nagród jest planowane na luty 2017.
Oto uczestnicy XII edycji Programu „Wojewódzki Lider Smaku” – firma oraz produkt lub potrawa: Perła Browary Lubelskie SA – piwo Perła Chmielowa; DomMak Dąbrowski Jerzy – makaron z jaj przepiórczych; Gniecki Hotel & Restauracja – sakiewki z ciasta gryczanego z farszem z kaczki serwowanej z kurką na maśle oraz karmelizowaną figą; Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ludwinie – chleb żytni wieloziarnisty; Piekarnia Cukiernia Abramowicz i Spółka – bułka z kiełkami żyta; Przedsiębiorstwo Społeczne „ProBono” Sp. z o.o. – szczupak faszerowany; Wytwórnia Makaronu Domowego PolMak SA – gniazda wstążki pełnoziarniste; Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie – kiełbasa szlachecka; Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach – zsiadłe mleko; „Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców „Robotnik” w Zamościu – wafle kajmakowe i chleb żytni bez drożdży; Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Niedrzwicy Dużej – chleb żytni tradycyjny i francuskie delicje; „Symfonia Smaku” Kinga Rakowska – kartacze z mięsem i boczkiem; „Społem” Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie – chleb świętej Hildegardy z Bingen i napoleonka.
Marek Rybołowicz

News will be here