Staż zawodowy w Grecji

Na początku października grupa uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Korolówce-Osadzie, kształcących się na kierunku rolniczym, wyjechała na dwutygodniowy staż zawodowy do Grecji.

Praktyki odbyły się w ramach projektu „Ekologiczne rolnictwo przyszłością młodego rolnika”, realizowanego przy wsparciu Unii Europejskiej z programu Erasmus+. Organizacją wysyłającą młodzież na staż było Akademickie Centrum Informacji i Edukacji Europejskiej (ACIEE), a organizacją goszczącą – grecka Georgikes Ekmetaleuseis.
Nie zabrakło okazji do poszerzania specjalistycznej wiedzy teoretycznej i praktycznej związanej z zawodem rolnika, m.in. rodzajami i metodami ekologicznych upraw prowadzonych w Grecji, technologiami wykorzystywanymi w rolnictwie greckim i europejskim, czy efektywnym zarządzaniem ekologiczną produkcją rolną oraz hodowlą zwierząt. Uczniowie pracowali m.in. na plantacji kiwi, poznając specyfikę uprawy tych owoców. Gospodarstwo, w którym odbyli praktyki, znajduje się w regionie, który jest największym producentem kiwi w Grecji, a sama Grecja, po Hiszpanii i Włoszech, zajmuje trzecie miejsce w Europie pod względem produkcji. Praktykanci mieli także okazję pracować w Amerykańskiej Szkole Rolniczej w Salonikach (American Farm School).

Uczniowie zdobywali tam doświadczenie na plantacji winogron, oliwek i oregano oraz przy wielokierunkowej hodowli zwierząt, począwszy od ślimaków, poprzez kury nioski, indyki, bydło na rzeź oraz krowy mleczne. Mogli poznać tajniki pracy tamtejszej mleczarni, winiarni oraz tłoczni oliwy. Własnoręcznie zbierali oliwki w gaju oliwnym, przy okazji dowiadując się, że drzewo oliwne w starożytności było drzewem świętym i za jego ścięcie groziła kara śmierci. Stażyści z Korolówki-Osady odbyli także swoje praktyki na Wydziale Rolniczym Uniwersytetu w Larisie, gdzie zdobyli doświadczenia zawodowe w szklarni, w której uprawia się rośliny bez użycia gleb, czyli w tzw. ogrodach hydroponicznych. W takich szklarniach uprawia się pomidory, ogórki, bakłażany i paprykę, a efektywność upraw jest ponad dwa razy większa niż tradycyjnych. Uczniowie byli także w lokalnej przetwórni oliwek oraz w winnicy, pracowali w warsztacie pojazdów i maszyn rolniczych, gdzie zobaczyli kolekcję starych modeli ciągników rolniczych.

W ramach programu kulturowego stażyści wybrali się na wycieczkę na wyspę Skiathos, która należy do archipelagu Sporady. Podczas rejsu nie zabrakło pięknych widoków i dobrej zabawy. Uczniowie pracowali także w rodzinnej piekarni.
Młodzież dzięki praktykom poszerzyła zasób specjalistycznego słownictwa w języku angielskim, niezbędnego do poruszania się po europejskich rynkach pracy, a także poznała możliwości, jakie oferuje UE dla rolników państw członkowskich. Zdobyła również wiele informacji na temat Unii Europejskiej oraz współpracy między Polską a Grecją,
Wszyscy uczniowie już wkrótce otrzymają wydane w dwóch wersjach językowych (po angielsku i po polsku) europejskie certyfikaty Europass-Mobilność, które potwierdzają kwalifikacje zawodowe, podnoszą konkurencyjność ich posiadaczy na europejskim rynku pracy i stanowią cenną przepustkę do efektywnego poszukiwania pracy, a także certyfikaty ukończenia stażu zawodowego. (pk)

News will be here