Świętowanie w Dubecznie

(18 sierpnia) W Dubecznie odbył się VIII Dzień Polesia Zachodniego. Na imprezie zorganizowanej przez Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „Dubeczno – Polesie Zachodnie” wystąpiły lokalne zespoły artystyczne, a atrakcją dnia był pokaz gotowania.

Dzień Polesia Zachodniego to autorski pomysł stowarzyszenia na promowanie lokalnych walorów kultury, przyrody i dziedzictwa Polesia Zachodniego. Każdy rok jest poświęcony innemu tematowi, w tym jest to kuchnia regionalna. – To bardzo potrzebna impreza – mówi nam mieszkanka Dubeczna. – Od kiedy GOK zaprzestał organizowania Dnia Hutnika, tylko imprezy organizowane przez stowarzyszenie, takie jak dzisiejsza, dają możliwość spotkania się w większym gronie mieszkańców Dubeczna i okolicy – dodaje kobieta. A spotkanie umilały zespoły – Seniorki i Zespół Męski z Dubeczna, Kulczynianki, Kapela „Hańszczanie” oraz amatorski teatr Animalo z Domu Kultury w Dubecznie.

Główną atrakcją wieczoru były pokazy gotowania „na żywo” z prezentacją potraw kuchni żydowskiej w wykonaniu kół gospodyń wiejskich. – Dlaczego kuchnia żydowska? Przedwojenne Dubeczno, podobnie jak Włodawa, było miejscowością wielokulturową, z przewagą ludności żydowskiej. Stąd pomysł, by ożywić historię i pokazać sposób przygotowywania potraw, które niewątpliwie gościły na stołach w domach miejscowych Żydów – mówi główny „sprawca” imprezy, Piotr Kazanecki, prezes stowarzyszenia. Imprezę zaszczycili swoją obecnością gospodarz gminy – wójt Marek Kopieniak oraz proboszcz miejscowej parafii – ks. Tomasz Paśniczek. (pk)