Wyłonili najlepsze smaki

Wręczenie nagród Wojewódzkim Liderom Smaku

To najsmaczniejszy konkurs, który od 13 lat cieszy się niesłabnącym powodzeniem.
9 maja w podlubelskim Dworze Anna w ramach Konkursu „Wojewódzki Lider Smaku” rozstrzygnięto jego kolejną edycję. Organizatorem wydarzenia była Regionalna Izba Gospodarcza w Lublinie.


13. edycja konkursu została ogłoszona we wrześniu 2017. W dwunastu poprzednich zostały przyznane nagrody w sumie dla 217 potraw i produktów. Do aktualnej edycji zostało zgłoszonych 17 wyrobów, które zaklasyfikowano do 10 kategorii: wyroby piekarskie, ciastkarskie, cukiernicze, makarony, miody, alkohole, wyroby mięsne, garmażeryjne, mleczarskie oraz potrawy.

„Wojewódzki Lider Smaku” jest konkursem na najlepsze potrawy i produkty spożywcze regionu lubelskiego. Celem tej rywalizacji przedsiębiorców jest wyróżnienie i promocja najlepszych produktów tej branży wytwarzanych przez przedsiębiorstwa mające swoje siedziby na terenie województwa, wzmacnianie wizerunku marki produktu i firmy, kształtowanie dobrego gospodarczego wizerunku województwa.

W corocznych edycjach konkursu uczestniczą podmioty gospodarcze i firmy prowadzące działalność gastronomiczną bez względu na formę prawną oraz wielkość zatrudnienia.

Jakie warunki muszą spełniać?

Firmy te mają siedzibę czy zakład produkcyjny bądź gastronomiczny na terenie województwa lubelskiego, prowadzą działalność przynajmniej przez pełny rok do chwili udziału w konkursie, zgłaszane produkty są dostępne w ofercie producenta lub zostaną do niej wprowadzone, posiadają wszelkie upoważnienia, atesty i zezwolenia, jak te dopuszczające produkt do użytkowania i obrotu spożywczego na polskim rynku.

Spełnianie tych kryteriów zanalizowania kapituła WLS. W jej pracach udział brali m.in.: prof. dr hab. Barbara Baraniak – kierownik Katedry Biochemii i Chemii Żywności (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Ewa Wiszniowska – dyrektor Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (Delegatura w Lublinie), Irmina Nikiel – Wojewódzkiego Inspektor Sanitarny, Jadwiga Piotrowicz – redaktor czasopism sektora gastronomicznego i prezes Lubelskiego Klastra Branży Spożywczej, Jerzy Miszczak – prezes Lubelskiej Izby Rzemieślniczej, Marek Wagner – prezes Zarządu Regionalnej Izby Gospodarczej, Jan Jarmołowicz – wiceprezes Regionalnej Izby Gospodarczej, Andrzej Kozłowski – dyrektor Biura RIG w Lublinie.

W obecnej edycji wzięło udział 16 firm, które zaprezentowały 17 wyrobów.

Zwycięzcy konkursu

W kategorii „wyroby piekarskie” statuetkę WLS zdobył „Chleb gryczany”, producent: Powszechna Spółdzielnia Spożywców „Robotnik” w Zamościu. Wyróżnienie otrzymał „Chleb żytni z siemieniem lnianym”, producent: Piekarnia-Cukiernia Abramowicz z Klikawy koło Puław.

W kategorii: „wyroby ciastkarskie” nie wyłoniono zwycięzcy. Wyróżnienie za: „Faworki” przypadło „Cukierni Renatka” – Renata Klimek. Certyfikaty Laureata otrzymały: „Herbatniki kręcone przez maszynkę”, producent: Powszechna Spółdzielnia Spożywców „Robotnik” w Zamościu oraz „Tort royal”, producent: „Cukiernia Zbyszek” – Ilona Korycka.

W kategorii „wyroby cukiernicze statuetka WLS powędrowała do Fabryki Cukierków Pszczółka sp. z o.o. za „Pychałki” – cukierki w czekoladzie.

Kategoria „miody” przyniosła wyróżnienie, które otrzymał „Miód wielokwiatowy” z przedsiębiorstwa rolniczego Omega – Marian Pintal.

W kategorii „makarony” statuetkę WLS przyznano „Łazankom tradycyjnym z Lublina”, producent: Wytwórnia Makaronu Domowego POL-MAK SA, a wyróżnienie otrzymały „Gniazda 4-jajeczne”, producent: DOM-MAK Jerzy Dąbrowski z Chełma.

W kategorii „wyroby mleczarskie”: statuetka WLS za „Twaróg śmietankowy” powędrowała do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach.

W kategorii „wyroby mięsne” wyróżniono Certyfikatem Laureata „Pasztet mięsny” produkcji Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Zagrodzie.

W kategorii „wyroby garmażeryjne” wyróżnienie otrzymała „Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem”, producent: Stoczek Natura sp. z o.o., a Certyfikat Laureata – „Kwartet rybny”, producent: „Dom Nasutów”, Nasutowskie Przedsiębiorstwo Społeczne sp. z o.o.

W Kategorii „potrawy” statuetką WLS nagrodzono danie „Udo gęsie confitowane” producent: Dwór Anna w Jakubowicach. Wyróżnienie otrzymała „Golonka w kapuście z sosem chrzanowym”, producent: Symfonia Smaku – Kinga Rakowska, a Certyfikat Laureata za „Piramidki warzywne”: otrzymało Przedsiębiorstwo Społeczne „ProBono” sp. z o.o

W kategorii „alkohole” statuetka WLS za „Cydr lubelski niefiltrowany” powędrowała do Ambry SA.

Marek Rybołowicz