„Pszczółka” w czekoladzie

Produkcja czekoladowych łakoci ruszyła pełną parą

Nowa Fabryka Cukierków „Pszczółka”, wybudowana w Specjalnej Strefie Ekonomicznej na Felinie, rozpoczęła produkcję nowych słodyczy. Lada dzień klienci w sklepach w całej Polsce, oprócz znanych i lubianych od lat karmelków, będą mogli kupić także pralinki, cukierki czekoladowe oraz galaretki.


– Z satysfakcją mogę powiedzieć, że rozpoczynamy właśnie nowy etap działalności Fabryki Cukierków „Pszczółka”. Cieszę się, że możemy zaoferować produkty, które do tej pory nie były dostępne w naszej ofercie. Jesteśmy jednym z najbardziej znanych producentów karmelków, a dzięki rozszerzeniu portfolio będziemy mogli rozwijać się na rynku wyrobów czekoladowych i konkurować z najlepszymi – mówi Aleksander Batorski, Prezes Zarządu Fabryki Cukierków „Pszczółka” sp. z o.o.
W okresie jesienno-zimowym na sklepowych półkach pojawi się aż sześć nowych rodzajów cukierków. Będą to Czekoladowe Fantazje, czyli cukierki z delikatnym kremem o smaku kokosowym, adwokatowym, kawowym, pistacjowym oraz Czekoladowe Sympatie – pralinki z nadzieniem o smaku śmietankowym i orzechowym. Wśród nowości są także Trufle Piknikowe, czy oblane deserową czekoladą – Michaśki. Z kolei miłośnikom owocowych smaków przypadną do gustu Pychałki, czyli truskawkowe cukierki z chrupkami, oblane czekoladą, które zostały wzbogacone o magnez.
Kolejną zupełnie nową kategorią cukierków, która wzbogaci ofertę „Pszczółki” są galaretki, a wśród nich – Słoneczne owocowe galaretki w cukrze z owocowymi sokami i witaminą C.
Barwne o nowoczesnej szacie graficznej opakowania z pewnością wyróżnią cukierki na sklepowych półkach. Wszystkie zawierają spójny element nawiązujący do zmienionego wizerunku „Pszczółki” – żółty kolor z elementami wiosennej łąki i logo, który pojawia się na wszystkich produktach i jest elementem identyfikacji wizualnej marki.
Fabryka Cukierków „Pszczółka” – należąca do Krajowej Spółki Cukrowej SA – obecnie jest jednym z największych w Polsce producentów karmelków twardych i nadziewanych. W swojej ofercie ma około 50 rodzajów cukierków. Co ważne, jest jedną z nielicznych firm działających na rynku słodyczy, w stu procentach z polskim kapitałem.
Nowy zakład produkcyjny, wybudowany za 153 miliony złotych, znajduje się w Specjalnej Strefie Ekonomicznej Euro-Park Mielec Podstrefa Lublin, przy ulicy Spiessa 7. Powierzchnia nowej fabryki jest aż siedmiokrotnie większa niż starego zakładu przy ul. Krochmalnej, gdzie produkowane były karmelki. Znajdują się tu zautomatyzowane maszyny i urządzenia wiodących na rynku europejskim i światowym producentów, które charakteryzują się m.in. energooszczędnością i dużą wydajnością.
Dzięki uruchomieniu nowoczesnego zakładu produkcyjnego i rozszerzeniu gesty o nowe produkty, „Pszczółka” będzie mogła konkurować z największymi firmami z branży czekoladowej. Możliwe będzie rozszerzenie eksportu m.in. o tereny Europy Zachodniej. Prowadzone są także rozmowy z kontrahentami m.in. z Chin, Korei Południowej, Stanów Zjednoczonych, Hongkongu, czy Kanady. Obecnie produkty z lubelskiej fabryki trafiają do sklepów m.in. w Dubaju, Azerbejdżanie, Jordanii, Estonii i Szwecji.
„Pszczółka” planuje także wejście do największych krajowych sieci handlowych
i dyskontów. KB

Pszczółka w liczbach

65 lat – tyle liczy sobie już lubelska fabryka cukierków
195 – liczba pracowników w nowym zakładzie, jest o ponad 70% większa niż w poprzednim
20 tys. mkw – tyle wynosi powierzchnia nowego zakładu przy ulicy Spiessa 7, jest siedem razy większa niż poprzedniego, znajdującego się przy ul. Krochmalnej
153 mln kosztowała budowa nowej Fabryki Cukierków Pszczółka

News will be here