Grillowane potrawy przez cały rok

Odpowiednia obróbka termiczna potrafi nadać potrawą niepowtarzalnego smaku. Część z nas bardzo lubi grillowane potrawy jednak w polskich warunkach nie zawsze można je przygotować. Jednak rozwiązaniem na tę bolączkę może okazać się płyta grillowa. Skupimy się na niej dzisiaj trochę bardziej.

Płyty grillowe – obowiązkowe wyposażenie lokali gastronomicznych

Lokale gastronomiczne w swoim menu posiadają wiele dań, w których wykorzystuje się składniki grillowanie. Niestety przygotowywanie ich przez cały rok w polskich warunkach nie należy do najłatwiejszy. Nie mogą oni jednak zrezygnować z serwowania tych posiłków, ponieważ to wpłynęłoby na spadek zainteresowania. Jednak wybawieniem dla nich będą płyty grillowe. Te niewielkie urządzenia zasilane energią elektryczną lub gazem potrafią zastąpić standardowy grill drzewny. Mało tego mogą one działać praktycznie przez cały rok bez względu na warunki atmosferyczne.

Zalety płyty grillowych w porównywaniu do grilli drzewnych

W lokalach gastronomicznych do przyrządzania dań można wykorzystać płyty grillowe lub grille drzewne. Teraz postaramy się porównać oba rozwiązania i stwierdzić, które lepiej się sprawdza. Tak, więc zaczynamy!

W pierwszej kolejności skupimy się nad czasem użytkowania. Grille drzewne w polskich warunkach praktycznie mogą być używane w okresie wiosenno-letnim. W czasie zimy i jesieni ich nie uruchomimy ze względu na niekorzystne przesłanki. Natomiast płyty grillowe można użytkować cały rok bez żadnych przeszkód.

Również prostota użytkowania leży po stronie płyt grillowych. Te urządzenia wystarczy tylko uruchomić i ustawić odpowiednią temperaturę nic więcej. W przypadku rozwiązań drzewnych bądź węglowych musimy rozpalić ogień oraz kontrolować jego wysokość. Co dla mniej wprawionych użytkowników może być prawdziwym wyzwaniem.

Na samym końcu pozostawiły stałość warunków przygotowania posiłków. Na płycie grillowej od momentu ustawienia odpowiedniego pokrętła cały czas będzie panowała taka sama temperatura. Niestety w przypadku grilli drzewnych lub węglowych tak nie będzie i dość dokładnie będziemy musieli kontrolować ten parametr.

Dlatego naszym zdaniem do lokali gastronomicznych warto wybrać płyty grillowe niż grille drzewne. W tym zastosowaniu na pewno pierwsze maszyny będą posiadały więcej zalet.

Różna powierzchnia płyt grillowych

Na naszych płytach grillowych możemy chcieć przygotować różne posiłki. Producenci bardzo dobrze o tym wiedzą i z tego względu przygotowali oni produkty o różnej powierzchni roboczej. Omówimy sobie, jakie ich rodzaje występują oraz do czego będą się one nadawały.

  • Płyty grillowane ryflowane – w tego rodzajach egzemplarzach powierzchnia grzewcza pokryta jest niewielkimi rowkami. Ma to między innymi zapewnić lepszy przepływ powietrza pod grillowanymi rzeczami. Modele tego typu znakomicie sprawdzą się do przyrządzania różnego rodzaju mięs.
  • Płyty grillowe gładkie – ich powierzchnia grzewcza nie posiada żadnych wycięć i jak wynika z nazwy, jest całkowicie gładka. Cecha ta sprawia, że wykorzystywane są one to smażenia delikatnych rzeczy takich jak warzywa lub owoce.
  • Płyty grillowe mieszane – stanowią one połączenie dwóch wyżej wymienionych. To właśnie one są dość uniwersalne i dzięki nim praktycznie jesteśmy w stanie przygotować wszystkie składniki.

Zakup płyty grillowej

Po przeczytaniu tego artykułu mogą Państwo już dokonać zakupu płyty grillowej. Tylko jak tego dokonać. Istnieje tak naprawdę dwie możliwości. Wyszukujemy odpowiednią hurtownię stacjonarną i tak dokonujemy zakupu lub wchodzimy tutaj: www.wyposazenie-sklepowe.pl. Pod tym adresem znajduje się sklep internetowy, który w swojej ofercie posiada tego typu produkty. Dziękujemy za przeczytanie tego artykułu i zapraszamy na inne nasze publikacje.

Materiał partnera

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here