Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko

Za nami emocje konkursu dla kół gospodyń wiejskich „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko”. Blisko 700 gospodyń ze 165 kół stanęło do rywalizacji kulinarnej w dwóch kategoriach „Zamknięte w słoiku” i „Danie mięsne”, wykorzystując receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko – jest kontynuacją konkursów, które od 5 lat Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego organizuje dla kół gospodyń wiejskich działających w regionie – mówi Zdzisław Szwed, Członek Zarządu Województwa Lubelskiego.

Motywami przewodnimi konkursów Kobieta Gospodarna Wyjątkowa i Kobieta Przedsiębiorcza były lubelskie jabłka, lubelskie zioła i lubelska kasza, a także ciasta wykonywane tradycyjnymi metodami, z dodatkiem owoców, czy wreszcie potrawa spełniająca kryteria produktu tradycyjnego, związanego z regionem, o co najmniej 25 letniej tradycji wytwarzania.

Lubelskie może poszczycić się zawrotną liczbą kół gospodyń wiejskich. Obecnie w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zarejestrowanych jest 1694 kół z terenu województwa. Są to koła zarówno z kilkudziesięcioletnią, jak i kilkumiesięczną tradycją. To co łączy większość z nich, to wielopokoleniowość. W kołach zrzeszone są nestorki rodów, córki i wnuczki. Na spotkaniach kobiety przekazują sobie tradycyjne receptury, a wspólne gotowanie utrwala regionalną kuchnię i ocala ją od zapomnienia.

– To potencjał, który chcemy wykorzystać w pielęgnowaniu dziedzictwa kulturowego Lubelszczyzny w aspekcie kulinarnym oraz propagowaniu sztuki ludowej, która wzmacnia poczucie tożsamości regionalnej mieszkańców – dodaje Zdzisław Szwed. – O tym jak ważna jest ta inicjatywa świadczy też fakt, że nasz konkurs rokrocznie Patronatem honorowym obejmuje Małżonka Prezydenta RP – Pani Agata Kornhauser-Duda, co poza prestiżem pokazuje jak ważny i potrzebny jest wkład kół gospodyń wiejskich w pielęgnowanie tradycji regionu i przekazywanie jej kolejnym pokoleniom.

Kim jest Kobieta Przedsiębiorcza? To kobieta odważna, kreatywna, zdyscyplinowana i pracowita. To gospodyni domowa, producentka rolna, ale też aktywna zawodowo działaczka społeczna – wyjaśnia Ewa Szałachwiej, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. – Naszą intencją jest przygotowanie kobiet do wprowadzania wykonywanych, lokalnych produktów do sprzedaży detalicznej, tak aby ich potencjał kulinarny i pielęgnowanie tradycyjnych receptur wykorzystać w aktywności gospodarczej.

W tegorocznej edycji konkursu, Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko, w każdym z 20 powiatów koła gospodyń wiejskich rywalizowały w dwóch kategoriach: „Zamknięte w słoiku” – na najlepsze przetwory i „Danie mięsne” – na najlepsze danie obiadowe z wykorzystaniem dowolnego rodzaju mięsa.

Konkurs odbywał się w gościnnych progach Hotelu Drob w Urszulinie 9 marca, Hotelu Marina w Nieliszu 10 marca, Dworku Helena w Porosiukach 16 marca oraz 17 marca w Rezydencji „W Szczerym Polu”. Jak na koła gospodyń wiejskich przystało, pięknie ustrojone stoły uginały się od tradycyjnych potraw i ukrytych w szkle skarbach lasów, sadów i pól. Na stołach królowały nie tylko mięsa, ryby i domowe przetwory, ale też chleby własnego wypieku, ciasta, syropy, kompoty, a wszystko to wykonane według rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

– Poziom konkursu z roku na rok jest coraz wyższy. Panie osiągnęły już mistrzowski poziom w przygotowywaniu i prezentacji potraw oraz przystrajania stołów – podsumowuje Zdzisław Szwed Komisje konkursowe mają naprawdę ciężki wybór w wyłonieniu laureatów. Wiele potraw nagradzanych w naszych konkursach trafiło już na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych. 268 wpisów plasuje województwo lubelskie na pierwszym miejscu w kraju.

W czasie gdy komisje konkursowe oceniały potrawy, uczestniczki mogły zapoznać się z tajnikami kiszenia i kwaszenia owoców warzyw podczas specjalnie przygotowanego na tę okazję pokazu ekspertki kuchni roślinnej. Nie zabrakło też wykładów „O tradycyjnym pożywieniu wsi jako wyróżniku regionu” czy „O produktach lokalnych w kontekście krajowych i europejskich systemów jakości żywności”. Uczestniczki konkursu zapoznały się także z tajnikami prowadzenia mediów społecznościowych i wykorzystania Internetu. Wolne chwile umilał zespół ludowy „Po Noszemu”.

W każdym z 20 powiatów wyłoniono laureatki 1, 2 i 3 miejsca oraz przyznano wyróżnienia. Wszystkie nagrodzone koła i potrawy można znaleźć na stronie www.lubelskie.ksow.pl oraz na profilu Facebook PROWadzi lubelskie.

Laureaci konkursu Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko
z powiatu chełmskiego, krasnostawskiego i włodawskiego

Kategoria „Zamknięte w słoiku”

Powiat chełmski:
Miejsce I: KGW Jagodne „Kobiety z pasja” za „Pasztet drobiowo-wieprzowy ze śliwką i grzybami”
Miejsce II: KGW w Okopach Kolonii za „Dziką gruszkę w towarzystwie”
Miejsce III: Stowarzyszenie Aktywnych Gospodyń w Lisznie za „Konfiturę z zielonych pomidorków”

Powiat krasnostawski:
Miejsce I: KGW Sami Swoi za „Sałatkę z kalafiorem”
Miejsce II: Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach za „Konfiturę poziomkową”
Miejsce III: KGW w Piaskach Szlacheckich za „Smalczyk babuni”

Powiat włodawski:
Miejsce I: KGW Siedliszcze nad Bugiem za „Śledzia pieczonego”
Miejsce II: KGW w Dominiczynie za „Wieprzową świeżonkę w słoikach”
Miejsce III: KGW Korolówka Osada za „Paprykowe cudo”

Kategoria „Danie mięsne”
Powiat chełmski
Miejsce I: KGW w Leszczanach za „Gęsie roladki”
Miejsce II: KGW w Wólce Okopskiej za „Zrazy z jelenia”
Miejsce III: KGW „Na Dolince” w Kumowie Majorackim” za „Królika w śmietanowym sosie”

Powiat krasnostawski:
Miejsce I: Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach za „Gulasz wołowy”
Miejsce II: KGW w Bzitem za „Bigos po cygańsku”
Miejsce III: KGW w Równiankach „Wszyscy Razem” za „Mięso w słoiku”

Powiat włodawski:
Miejsce I: KGW „Hładioszki” w Janówce za „Połudeń grzybiarza”
Miejsce II: KGW Siedliszcze nad Bugiem za „Udziec barani w ziołach”
Miejsce III: KGW w Dominiczynie” za „Schab z żurawiną i sosem czosnkowym”

News will be here