Spotkanie z bliskimi osobami to doskonała okazja, aby cieszyć się wspólnie spędzanym czasem i delektować smacznym jedzeniem. Wieczór zaczyna się najlepiej, gdy na stół trafiają lekkie i dobrze skomponowane przekąski. Jakie propozycje sprawdzą się na swobodnym i niezobowiązującym spotkaniu?
Prostota i elegancja
Na samym początku wieczoru warto zaserwować coś delikatnego, co nie obciąży żołądka, a jednocześnie zaostrzy apetyt na kolejne dania. Świetnym wyborem będą deski przekąsek, które można łatwo dostosować do różnych preferencji. Z jednej strony można ustawić ładnie ułożone kompozycje różnego rodzaju serów i wędlin. Jako dodatki doskonale sprawdzą się winogrona, orzechy, figi oraz melony. To propozycja, która zawsze robi wrażenie i często znika ze stołu krótko po rozpoczęciu spotkania.
Z drugiej strony można umieścić deski z mini kanapkami. Pełnoziarniste pieczywo lub krakersy z pastą z awokado, hummusem bądź serkiem ricotta, udekorowane świeżymi ziołami, to przekąski, które prezentują się bardzo efektownie. Są przy tym smaczne i bardzo zdrowe. Razem z przystawkami lub jeszcze przed nimi bywa podawany aperitif. Wytrawny alkohol służy przygotowaniu żołądka na nadchodzące potrawy. Przykłady aperitifów można zobaczyć na stronie https://eszampan.pl/217-aperitif.
Świeży i zielony start
Kolejną propozycją, która sprawdzi się jako otwarcie wieczoru, jest sałatka. Te potrawy charakteryzuje ogromna różnorodność. Można w nich mieszać dowolne składniki, dopasowane do preferencji kulinarnych gości. Osobom, które lubią słodko-słone połączenia, z pewnością przypadnie do gustu wersja z gruszką, fetą i miodowym dressingiem. Z kolei miłośnicy klasyki nie odmówią kultowej sałatki greckiej.
Ciekawym rozwiązaniem może być podanie sałatek w niewielkich naczyniach, w formie indywidualnych porcji. Tak zaserwowany posiłek będzie wyglądał elegancko, jednocześnie będąc wygodny do spożycia.
Coś ciepłego na początek
Nikt nie powiedział, że przystawki muszą być podane na zimno. Jeśli wieczór ma rozwijać się powoli, warto zaserwować ciepłe przekąski. Proste do przygotowania, a przy tym efektowne są na przykład mini tarty – kruche babeczki z nadzieniem warzywnym, serowym lub grzybowym są lekkie i wyraziste w smaku. Innym pomysłem mogą być podpieczone spring rollsy z warzywami, podane z sosem orzechowym.
Warto także zadbać, aby gościom nie zabrakło napojów. Woda z miętą, napary ziołowe czy świeże soki orzeźwią i pomogą oczyścić kubki smakowe przed kolejnymi potrawami.
Artykuł sponsorowany