Przez cały ubiegły tydzień w Lublinie odbywały się wydarzenie 11. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Tegoroczna impreza nawiązywała do 450. rocznicy unii lubelskiej. Każdy z jego gości miał możliwość skosztowania smaków dawnego Wielkiego Księstwa Litewskiego.
Festiwal Smaku 2019 rozpoczął się w poniedziałek od otwarcia wystawy „Hagiografia” w klasztorze dominikanów, gdzie w 1569 roku podpisana została unia lubelska.
Codziennie na placu po Farze, głównym miejscu festiwalowych atrakcji, funkcjonowała „Strefa wege”, w której odbywały się warsztaty i wykłady, a także gotowanie potraw.
Tegoroczny festiwal uświetniły ponadto występy muzyczne zespołu Lorien, Pawła Małaszyńskiego z zespołem Cochise oraz Stanisława Soyki.
Tradycyjnie już Festiwalowi Smaku towarzyszyły Ogólnopolski Turniej Nalewek, organizowany w Lublinie już po raz 29. oraz konkurs na Śniadanie po Lubelski, w którym szefowie kuchni musieli opracować menu trzech wzorowych śniadań lubelskich. BS