Przez żołądek do…

27 czerwca w Kooperatywie Lubelskiej przy ul. Kowalskiej odbyło się spotkanie „W jedności siła, czyli o polskiej agroekologii”.


Ideą wydarzenia było zapoznanie lublinian z zagadnieniami dotyczącymi żywności ekologicznej. Organizatorem była Kooperatywa Lubelska, która jest inicjatywą stworzoną dla konsumentów i konsumentek ceniących sobie zdrowy styl życia i ekologiczną żywność.

Jak bardzo ekologiczna jest żywność ekologiczna? Co to jest agroekologia? Czym różni się rolnictwo ekologiczne od rolnictwa biodynamicznego? Co mogę zrobić, aby wspomóc rozwój rolnictwa ekologicznego? Na te i wiele innych pytań odnośnie świadomego i zdrowego żywienia można było usłyszeć wyczerpujące odpowiedzi podczas środowego spotkania w Lubelskiej Kooperatywie. Gośćmi wydarzenia byli uczestnicy projektu BERAS (Building Ecological Recycling Agriculture and Societies), którzy zajmują się promowaniem zrównoważonego rolnictwa ekologicznego w krajach bałtyckich. Projekt oficjalnie powstał z inicjatywy Naukowego Instytutu Biodynamiki w miejscowości Järna w Szwecji.

Uczestnicy mogli wysłuchać dwóch prelekcji. Jako pierwszy wystąpił dr Jarosław Stalenga z Państwowego Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, który może poszczycić się sporym doświadczeniem w zakresie rolnictwa ekologicznego. Gość opowiedział o najważniejszych kwestiach związanych z żywnością EKO, a także o tym jak rozpoznać taką żywność w czasach, kiedy mamy multum etykiet i oznaczeń żywnościowych.

Drugą prelekcję poprowadziła Małgorzata Lekan, która obecnie prowadzi badania na temat ekologicznych klastrów rolno-żywnościowych w Polsce w ramach projektu BERAS. Prelekcja dotyczyła zagrożeń dla polskiego rolnictwa ekologicznego oraz możliwości aktywnej walki o polepszenie obecnej sytuacji.

Joanna Niećko

News will be here