Miasto zakończyło kompleksową przebudowę bloku żywieniowego w Szkole Podstawowej nr 7 przy ul. Plażowej, której oczekiwała nie tylko szkolna społeczność, ale również sanepid, grożąc jego zamknięciem. To kolejna miejska podstawówka, po SP nr 38 z ul. Pana Wołodyjowskiego, która doczekała się modernizacji kuchni. Następna, ale już w przyszłym roku, będzie Szkoła Podstawowa nr 34 przy ul. Kosmowskiej. Dzięki poprawce prezydenta pieniądze na remont kuchni i stołówki w tej placówce znalazły się w uchwalonym właśnie budżecie miasta na 2023 rok.
– W SP nr 7 im. ks. Jana Twardowskiego uczniowie korzystają już z nowej stołówki. Przeprowadziliśmy tam generalny remont kuchni i całego traktu żywieniowego. Ważne było również dostosowanie instalacji do obecnych wymogów gwarantujących bezpieczeństwo pracy i użytkowania. Nowy sprzęt i wyposażenie to większy komfort przygotowywania, jak i spożywania posiłków – mówi Artur Szymczyk, Zastępca Prezydenta Miasta Lublin ds. Inwestycji i Rozwoju.
W ramach prowadzonej przez ostatnie kilka miesięcy przebudowy wykonano nowy podział pomieszczeń kuchni z zapleczem, co wymagało realizacji szerokiego zakresu prac budowlanych. Po zrealizowaniu kontraktu w ramach kuchni wydzielono osobno część kuchenną zawierającą kuchnię, pomieszczenie obróbki wstępnej oraz zmywalnię naczyń, a także część socjalno-magazynową.
– We wszystkich pomieszczeniach konieczne było skucie i wykonanie nowych tynków oraz posadzek, wymiana drzwi czy wymurowanie nowego układu ścianek działowych. W kolejnym etapie ułożono płytki i zrealizowano malowanie pozostałych ścian. Ponadto przebudowano przyłącze wodociągowe, wykonano nową instalację wodociągową, kanalizacji sanitarnej i technologicznej dla kuchni z zapleczem. Wykonano również nową wentylację mechaniczną, instalację gazową oraz przebudowano instalację centralnego ogrzewania. W ramach zadania we wszystkich pomieszczeniach wymieniono także instalację elektryczną – informuje Biuro Prasowe Urzędu Miasta Lublin.
Cały blok żywieniowy po remoncie otrzymał nowy sprzęt gastronomiczny oraz meble m.in. regały i stoły robocze, szafy chłodnicze, basen gastronomiczny oraz urządzenia do obróbki termicznej: kuchnie i taborety gazowe, patelnię elektryczną, piec konwekcyjno-parowy oraz różne urządzenia kuchenne i naczynia.
Z obiadów przygotowywanych przez stołówkę szkolną korzysta obecnie połowa uczniów uczęszczających do placówki, co stanowi ponad 260 dzieci. Całe zadanie pochłonęło łącznie ok. 1,6 mln zł.
Marek Kościuk