Smakowita rywalizacja

Najlepsi młodzi cukiernicy i piekarze podczas przygotowania konkursowych pyszności

W Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie zebrała się utalentowana kulinarnie młodzież z całego województwa – 23 stycznia przez cały dzień trwały eliminacje w ramach wojewódzkiego etapu XXIV Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz (finał we Wrocławiu) oraz XXII edycji Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego i Piekarskiego im. Anny Butki (finał w Poznaniu).

– Tematem przewodnim tegorocznych zmagań cukierników i piekarzy było ,,Rzemiosło – nasza przyszłość” – tłumaczy Barbara Sieńko, dyrektor Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie. – W rywalizacji cukierników wystartowało 17 uczniów z dziewięciu szkół Lublina, Białej Podlaskiej, Zamościa, Chełma, Opola Lubelskiego, Puław i Trawnik. W kategorii piekarzy do rywalizacji przystąpiło 11 uczestników z czterech szkół: z Lublina, Puław i Zamościa – dodaje pani dyrektor.

Turniej składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Młodzi cukiernicy musieli popisać się nie lada umiejętnościami. Ich zadaniem było przygotowanie i udekorowanie tortu oraz torciku do degustacji, wykonanie dwóch marcepanowych figurek, napisu z czekolady na złotej tacy i pięciu ciastek bankietowych na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną. Musieli również zadbać o jak najkorzystniejszą prezentację swoich słodkich wyrobów.

Równie ciężko pracowali piekarze, przed którymi stanęło zadanie uformowania i przygotowania do wypieku dwóch bułek pszennych i dwóch kajzerek oraz czterech bułek plecionek, chałek, rogali i drożdżówek. Ukoronowaniem ich zadań było udekorowanie chleba tzw. „ciastem martwym” zgodnie z tematyką konkursu „Rzemiosło – nasza przyszłość” i piękne wyeksponowanie wykonanego pieczywa. Emilia Kalwińska

Wyniki:

XIV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

I miejsce – Patrycja Tabuła z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Kazimierza Andrzeja Jaworskiego w Chełmie

II miejsce – Piotr Więckowski z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie

III miejsce – Agata Kuśmierz z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie

XXII Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego

I miejsce – Agata Kuśmierz z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie

II miejsce – Piotr Więckowski z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie

III miejsce – Patrycja Tabuła z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Kazimierza Andrzeja Jaworskiego w Chełmie

XXIV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz

I miejsce – Małgorzata Zawadzka z Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie

II miejsce – Jan Sławiński z Zespołu Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach

III miejsce – Łukasz Więckowski z Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie

XXII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki

I miejsce – Łukasz Poterek z Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie

II miejsce – Małgorzata Zawadzka z Branżowej Szkoły Wielozawodowej Specjalnej I stopnia nr 2 w Lublinie

III miejsce – Wiktor Ujma z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie