W Kraśniczynie warzą piwo!

Sylwia i Michał Zielińscy spod Świdnika otworzyli w Kraśniczynie pierwszy w powiecie krasnostawskim browar rzemieślniczy. „Incognito” stawia na piwa górnej fermentacji.

Od kilku tygodniu w Kraśniczynie działa pierwszy w powiecie krasnostawskim browar rzemieślniczy „Incognito”. Otworzyło go małżeństwo spod Świdnika, Sylwia i Michał Zielińscy. – Lokalizacja browaru w Kraśniczynie to czysty przypadek, po prostu znaleźliśmy tam budynek po piekarni, który nie wymagał od nas praktycznie żadnych prac budowlano-remontowych – opowiadają nam Sylwia i Michał. Pomysł na browar zrodził się kilka lat temu. – Michał od sześciu lat jest piwowarem domowym. Po kilkudziesięciu warkach, postanowiliśmy spełnić marzenia i uwarzyć coś na poważnie – dodają.

„Incognito jest trzecim stricte rzemieślniczym (nie kontraktowym) browarem w województwie lubelskim. I jednym z najmniejszych w Polsce. – Idziemy z duchem kraftu i będziemy warzyć piwa tzw. nowofalowe. Pierwsze nasze piwa to West Coast IPA, American Wheat i Rice IPA – informują. Indian Pale Ale to piwa górnej fermentacji (tzw. „Ale”), tworzone w innej technologii niż popularne pilsy czy lagery (czyli piwa dolnej fermentacji drożdży). „Ale” mają bogatszy smak i głębszą goryczkę niż pilsy czy lagery. Pozwalają też na większe eksperymentowanie z piwem, dodawanie doń np. czekolady, owoców czy warzyw.

– Początkowo nie będziemy powtarzać piw, a każde warzenie to inny styl piwa. Nic nas nie ogranicza, co nam się zamarzy to uwarzymy. Nasze piwa znacząco różnią się od piw koncernowych. Szerszemu gronu odbiorców damy się poznać na Chmielakach 2018 – zapowiadają Michał i Sylwia.

Piwa z browaru Incognito można już kupić w kilku sklepach w Zamościu, Lublinie, Krakowie czy Warszawie, a także na miejscu – w Kraśniczynie przy ul. Polnej 1.

– Nieruchomość nie jest naszą własnością, dzierżawimy ją. Zainwestowaliśmy w browar własne oszczędności, wzięliśmy kredyt. Ile to kosztuje? Więcej niż myśleliśmy na początku – śmieją się Sylwia i Michał. (kg)