A może by tak mleczarstwo?

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie uruchamia studia stacjonarne I stopnia na kierunku mleczarstwo. Jak podkreśla uczelnia, kierunek ten jest realizowany we ścisłej współpracy z przemysłem mleczarskim.


– Kierunek mleczarstwo powstał w odpowiedzi na sygnały otrzymywane od właścicieli zakładów mleczarskich, którzy w swoich firmach zauważają potrzebę uzupełnienia kadry o dobrze wykształconych w tej dziedzinie pracowników – mówi Iwona Pachcińska, rzecznik prasowy oraz Kierownik Działu Promocji Uczelni i Wymiany Międzynarodowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Uczelnia przygotowała bazę dydaktyczną, jednak jednym z ważnych elementów procesu kształcenia będą też półroczne praktyki odbywane w wiodących zakładach tej branży w naszym regionie, będącym jednym z krajowych ośrodków mleczarstwa. Z Uniwersytetem współpracują w tym zakresie m.in. spółdzielnie mleczarskie w Krasnymstawie, Rykach, Radzyniu Podlaskim, Michowie, Piaskach i Bychawie.

Jak podkreśla Iwona Pachcińska, absolwenci nowego kierunku zdobędą gruntowne przygotowanie do pracy w zakładach przetwórstwa mleka, w laboratoriach zajmujących się oceną jakości mleka i jego produktów, w jednostkach kontrolujących jakość produktów mlecznych czy instytucjach badawczych.

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie zapewnia, że absolwenci kierunku mają zapewnione zatrudnienie w zakładach mleczarskich, w których odbywają praktyki. Z kolei przedstawiciele branży podkreślają, że propozycja UP wychodzi naprzeciw ich potrzebom, na rynku odczuwalny jest już bowiem brak wysoko wykwalifikowanych specjalistów. TAK

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here