Będą promować rodzime towary

W Centrum Produktu Lokalnego w Lubelskim Rynku Hurtowym Elizówka (Hala A parter) swoje stoisko z ręcznie produkowanymi czekoladami i cukierkami ma między innymi Cukiernia Staropolska z Lublina.

Spichlerz Lubelski już działa. Projekt, którego pomysłodawcą jest lubelski oddział Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, ma za zadanie pomóc producentom z regionu w promocji i sprzedaży rodzimych towarów: miodów, przetworów owocowych, ziół, słodyczy, przetworów mlecznych, produktów piekarniczych i mięsnych. Punkt stacjonarny został uruchomiony w Centrum Produktu Lokalnego w Lubelskim Rynku Hurtowym Elizówka (Hala A parter). Wkrótce produkty będą dostępne także w Internecie.

– Projekt Spichlerza Lubelskiego od razu zyskał naszą akceptację. Nie ma nic bardziej pozytywnego jak promowanie rodzimych, ekologicznych towarów. Wszystkim nam zależy, by oferowana przez lokalnych producentów żywność cieszyła podniebienia nie tylko mieszkańców Lubelszczyzny, ale także całego kraju i Europy – mówi Jarosław Stawiarski, marszałek województwa lubelskiego.

Działalność Spichlerza Lubelskiego skupiona będzie przede wszystkim w Lublinie, w Centrum Produktu Lokalnego w Lubelskim Rynku Hurtowym Elizówka (Hala A parter). Członkowie Izby liczą, że z czasem Centrum stanie się ważnym miejscem na mapie Lubelszczyzny. – Chcemy pomóc producentom żywności wysokiej jakości, a co za tym idzie podtrzymywać i przekazywać tradycje lubelskiej kuchni. Docelowo chcemy otworzyć punkt sklepowy, gdzie klienci będą mogli zaopatrzyć się w produkty prosto od producenta. W koncepcji mamy także dostawę produktów, po zamówieniu telefonicznym czy internetowym, do domu – dodaje Tomasz Solis, prezes lubelskiego oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Solis nie ukrywa, że sprzedaż wysyłkowa i internetowa pozwoli na dotarcie z najlepszymi produktami Lubelszczyzny o charakterze regionalnym, lokalnym czy ekologicznym do wszystkich potencjalnych klientów bez względu na ich miejsce zamieszkania.

Pomysłodawcy przedsięwzięcia podkreślają, że ogromnym atutem Spichlerza Lubelskiego jest różnorodność oferowanych produktów. Miody, przetwory owocowe, zioła, ciasta, słodycze, przetwory mleczne, produkty piekarnicze, m.in. cebularz lubelski, oraz mięsne już są dostępne w ofercie. Asortyment stopniowo będzie też rozszerzany, biorąc pod uwagę plany izby związane z rozwojem organizacji i przyjmowaniem nowych członków.

Warto podkreślić, że wiele z oferowanych w Spichlerzu Lubelskim produktów zostało wpisanych na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych!

Przysmaki te stanowią także dużą część oferty katalogu przygotowanego i finansowanego przez Urząd „W krainie lubelskich produktów tradycyjnych”. Jest to wznawiane/aktualizowane cyklicznie kompendium wiedzy nt. naszych regionalnych tradycyjnych specjałów.

Wydanie elektroniczne dostępne jest na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego www.lubelskie.pl w zakładce „Rolnictwo i środowisko”.

Spichlerz Lubelski, a Urząd Marszałkowski

Działalność „Spichlerza Lubelskiego” jest owocem starań Samorządu Województwa Lubelskiego, który przed czterema laty był inicjatorem powstania lubelskiego oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Spichlerz Lubelski został współfinansowany z funduszy projektu „Marketing Gospodarczy Województwa Lubelskiego II” RPO WL 2014-2020

Członkowie oddziału i Spichlerza Lubelskiego współpracują od lat z urzędem marszałkowskim uczestnicząc w wielu akcjach informacyjno-promocyjnych samorządu województwa, nakierowanych zarówno na mieszkańców regionu, jak i całego kraju czy Europy.

Na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych

208 smakołyków z województwa lubelskiego zostało wpisanych dotychczas na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych!

Pod względem liczby zgłoszonych produktów Lubelszczyzna zajmuje trzecie miejsce w kraju, za województwem podkarpackim (229) i woj. małopolskim (2018).
Lubelskie smakołyki stanowią ponad 10% wszystkich zarejestrowanych na liście!
Lista Produktów Tradycyjnych z województwa lubelskiego zamieszczona jest na stronie internetowej www.gov.pl/web/rolnictwo/woj-lubelskie

W ramach projektu Centrum Produktu Lokalnego Spichlerz Lubelski zaplanowano wiele wydarzeń nie tylko w Lublinie, ale także i miastach w województwie lubelskim.
17/18 maja: Międzynarodowy Dzień i Noc Muzeów w Chełmie
25/26 maja: Jubileuszowa 10. edycja Święta Wina na Zamku w Janowcu
7/8 czerwca: Zamojska Arlekinada, Rynek w Zamościu
29/30 czerwca: Święto Produktu Lokalnego w Opolu Lubelskim
20/21 lipca: Festiwal Kulinariów i Sztuki Ludowej w Kraśniku
27/28 lipca: Festiwal Filmu i Sztuki Dwa Brzegi Kazimierz Dolny lub Janowiec
14/15 września: Dożynki Powiatowe w Radzyniu Podlaskim
10/11 października: przedstawienie oferty jesiennej punktu Centrum Produktu Lokalnego Spichlerz Lubelski Elizówka.