Gotowali, smakowali i uczyli się języków obcych

Na strzelnicy Myśliwskiej Polskiego Związku Łowickiego w Kumowej Dolinie odbyły się wyjątkowe warsztaty językowe w plenerze pod hasłem: „Jesień w EkoKuchni Świata – smaki i języki w jednym garnku”.

Spotkanie zorganizowali doradcy metodyczni, nauczyciele języków obcych z chełmskiego oddziału Lubelskiego Samorządowego Centrum Doskonalenia Nauczycieli: Elżbieta Ćwir, Katarzyna Derecka i Magdalena Wierak przy współudziale łowczego okręgowego Mirosława Sawickiego. Celem warsztatów było łączenie nauki języków obcych z doświadczeniem kulinarnym, poszerzanie wiedzy uczniów o kulturze i kuchni krajów anglo-, niemiecko-, francusko- i rosyjskojęzycznych oraz wzbogacenie ich słownictwa tematycznego, a także integracja środowiska nauczycieli języków obcych.

W programie były otwarte zajęcia językowe w plenerze dla uczniów II LO w Chełmie, pokaz strzelectwa oraz spotkanie metodyczne dla nauczycieli, połączone z degustacją potraw. Gościem specjalnym wydarzenia był znany kucharz i podróżnik – Wojciech Charewicz, który poprowadził pokaz gotowania na żywo, który w barwny sposób opowiadał o smakach kuchni angielskiej, niemieckiej, rosyjskiej i francuskiej, a na zakończenie przygotował kulinarną niespodziankę dla wszystkich uczestników.

– Gotowanie to nie tylko przepis i składniki, ale to część naszej kultury – mówi Wojciech Charewicz. – To, jakich surowców używamy w kuchni, jakich technik kulinarnych do przygotowania potraw, to, co podajemy na stół z okazji różnych świąt, to, jak zachowujemy się przy stole – to jest nasza kultura kulinarna. Bardzo ważna część naszej kultury ogólnej, podobnie jak język, wierzenia, obyczaje, tradycje. (opr. mo)