Na imprezę do „Słowianek”

W Rakołupach hucznie otwarto dom przyjęć „Słowianki”. Pierwszą imprezą w nowej sali bankietowej były „Andrzejki”, znakomicie zorganizowane przez członków spółdzielni socjalnej.


1 września br. budynek byłej szkoły w Rakołupach częściowo przejęła Spółdzielnia Socjalna „Słowianka” powołana do życia w maju br. przez gminę Leśniowice oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Horodysku. W zagospodarowanie obiektu, w którym organizowane będą m.in. uroczystości okolicznościowe i rodzinne, włożono mnóstwo pracy. W sobotę (23 listopada) wszystko dopięte było na ostatni guzik i pierwsi goście domu przyjęć „Słowianka” zjawili się na zabawie andrzejkowej. Atmosfera była świetna, jedzenie wyśmienite, o oprawę muzyczną zadbała Dj Dorotha. Wśród zaproszonych gości była m.in. Joanna Jabłońska, wójt gminy Leśniowice.

– Powołaliśmy „Słowianki”, aby stworzyć nowe miejsca pracy w naszej gminie – mówi wójt Jabłońska. – Do spółdzielni socjalnej przystąpiły przede wszystkim osoby bezrobotne. Część z nich odbywała już kilkakrotnie staże w różnych instytucjach. Praca w „Słowiance” jest dla nich znakomitą okazją do zdobycia cennych kwalifikacji, nauczenia się nowych obowiązków oraz nabrania doświadczenia zawodowego i pewności siebie.

Gmina jako założyciel spółdzielni wspiera jej członków w kwestiach organizacyjnych, merytorycznych, promocyjnych, prawnych, ale nie finansowych. „Słowianka” zatrudnia 5 osób na umowę o pracę oraz 1 na stażu. W pierwszym etapie działalności spółdzielnia zajmowała się zagospodarowaniem części rekreacyjnej zalewu „Maczuły” w Horodysku. Pracownicy spółdzielni dbali o utrzymanie czystości, wypożyczali sprzęt rekreacyjny oraz prowadzili przyczepę gastronomiczną. Głównym przedmiotem działalności są jednak usługi cateringowe.

– Utworzenie spółdzielni wiązało się z dużym nakładem pracy – mówi Barbara Rybczyńska. – Nie brakowało chęci do podjęcia tego wyzwania, chociaż w każdym z nas tkwiło ziarno niepewności. Dołożymy wszelkich starań, aby goście zawsze byli zadowoleni z naszych usług.

Mamy bogatą ofertę gastronomiczną dla naszych klientów. Przygotowujemy około dwudziestu dań obiadowych każdego dnia. Szczególnym powodzeniem cieszą się pierogi, których dziennie gotujemy prawie trzydzieści kilogramów. (opr. mo)

News will be here