„Perła” w roku święta

Na zwiedzanie zabytkowej warzelni i trasy podziemnej zaprasza lubelski browar Perła. Podczas „piwnej” wycieczki można nie tylko poznać jego historię, ale też dowiedzieć się, jak współcześnie wygląda proces warzenia piwa. Lubelska fabryka złotego trunku Perła-Browary Lubelskie SA kończy w tym roku 170 lat.
Z tej okazji, od piątku do niedzieli, turyści mogą zwiedzać zabytkową część browaru przy ul. Bernardyńskiej 15 i poznawać tajniki produkcji słynnej na cały kraj „Perły”. 20 wielkich pomieszczeń, zlokalizowanych w piwnicach dawnej fabryki, składa się na „Podziemną trasę turystyczną Perła”.
Trasa ma początek na powierzchni, gdzie browarnicy eksponują zabytkową, świetnie zachowaną warzelnię, dotychczas nie udostępnianą osobom z zewnątrz.
– To niezwykłe, magiczne miejsce każdego browaru, jego serce. To, które widzimy misternie odrestaurowane, przestało bić w 2001 r. – uśmiecha się Maciej Ładwiński, dyrektor ds. marketingu w Browarze Perła, wskazując na ogromny miedziany kocioł warzelny i kadzie zacierne. W izbie tradycji w warzelni zlokalizowano okolicznościową wystawę, gdzie na planszach przeczytamy na temat dziejów lubelskiego piwa. Wstęp do warzelni jest bezpłatny i nie wymaga wcześniejszej rezerwacji.
– Rocznica 170-lecia naszego browaru to znakomity powód do tego, by odwiedzić te zabudowania i prześledzić całą zawartą tu historię – zachęca dyrektor.

Dodatkowe atrakcje to…

Na okoliczność jubileuszu uwarzono specjalny rodzaj piwa Perła, co stanowi niespodziankę dla zwiedzających browar, tym bardziej, że w największym z pomieszczeń tutejszych podziemi znajdziemy salę zaaranżowaną jako bar piwny, z widokiem na podświetlone tanki i akcesoria browarnicze. Można tu popróbować wszystkich rodzajów piwa wytwarzanych przez Perła-Browary Lubelskie SA w Lublinie i w Zwierzyńcu.
Utrudzonych zwiedzaniem zaskoczy fakt, że czekają tam apartamenty Browar Perła, które mieszczą się w dawnym budynku produkcyjnym. Do dyspozycji gości jest siedem wyjątkowo zaaranżowanych pomieszczeń o powierzchni od 22 do 66 mkw. Łącznie są tu 24 miejsca noclegowe. – To niezwykle klimatyczne miejsce. Komfortowe, nowoczesne przestrzenie, które odznaczają się funkcjonalnością, ale także stylowym wykończeniem – kusi Judyta Wieczorkiewicz z działu marketingu.
Obecnie Perła-Browary Lubelskie SA jest jednym z największych regionalnych wytwórców piwa w Polsce. W skład firmy wchodzi: zakład produkcyjny zlokalizowany przy ul. Kunickiego 106 oraz siedziba zarządu spółki mieszcząca się w historycznych kompleksie przy Bernardyńskiej.

Historia browarów lubelskich

…sięga 1846 r., kiedy to poznański przemysłowiec Karol Vetter kupił zabudowania dawnego klasztoru reformatów, przebudował je i uruchomił produkcję piwa. Od tego czasu, z krótką przerwą w 1944 r., lubelski browar wytwarza złoty trunek. O skali produkcji niech świadczy wynik: w ciągu godziny napełnia się tu ok. 48 tys. butelek piwa.
Część kompleksu browarniczego (ul. Bernardyńska 15) goście mogą zwiedzać w piątki w godz. od 13 do 18, a w soboty i niedziele od 12 do 17. Spacery edukacyjne odbywają się co 20 minut w grupach 12-15 osobowych, którym towarzyszy przewodnik.
Warto dokonywać wcześniej rezerwacji poprzez wysłanie emaila na adres: podziemiabrowaru@perla.pl lub telefonicznie: 669-611-981, od poniedziałku do piątku w godzinach 8-16.
Spacer po zabytkowym browarze nie jest bezpłatny. Do zwiedzania podziemi upoważniają cegiełki wydawane przez przewodnika. Ich nominały to: 10, 20 lub 50 zł – do wyboru. Szczegóły dostępne są na stronie: www.perla.pl/rezerwacja.
Marek Rybołowicz