Wojsławice. Najpiękniejsze wieńce, najsmaczniejsze chleby

Gminne święto plonów w Wojsławicach tradycyjnie rozpoczęła msza święta z poświęceniem wieńców. Po niej i części oficjalnej scenę, która stanęła na placu targowym, przejęli artyści. Wystąpili: Alina Padiasek, Klub Seniora „Złota Jesień”, Zespół „Wojsławianie”, „Czerwona Jarzębina” z Rozięcina, „Krajka” z Kraśniczyna, zespół „Revers” oraz grupy dziecięce.

Punktem kulminacyjnym imprezy był występ zespołu „Bayera” oraz dyskoteka pod chmurką, którą poprowadził dj Kamil. Starostami tegorocznych dożynek byli Justyna Rogowska-Furtak i Andrzej Furtak z Wojsławic, którzy prowadzą 46-hektarowe gospodarstwo rolne. Uprawiają głównie pszenicę i rzepak, ale także buraki cukrowe i rośliny motylkowe. Niełatwą pracę na roli łączą z obowiązkami zawodowymi – pani Justyna pracuje w centrum medycznym, pan Andrzej jest funkcjonariuszem PSP w Chełmie oraz Komendantem Gminnym Związku OSP w Wojsławicach. Podczas uroczystości dożynkowych rozstrzygnięto konkursy m.in. na tradycyjny wieniec i chleb. Ich wyniki podamy w kolejnym numerze „Nowego Tygodnia”. (w)

News will be here