Z kulturą, historią i smakiem

W weekend 23-25 maja odbył się II Festiwal Mikołaja Reja w Siennicy Różanej. Choć pogoda nie bardzo sprzyjała, to amfiteatr, park dworski i Dwór Sztuki i tak tętniły życiem, a trzy dni, upłynęły jak w oka mgnieniu, w wyjątkowym klimacie z epoki Mikołaja Reja z kulturą, historią i smakiem.

Idea festiwalu wzięła się z inspiracji postacią Mikołaja Reja, szlachcica propagującego kult swojskości i miłości do ziemi, pisarza doby renesansu zwanego „ojcem polskiej literatury”, który w XVI wieku był właścicielem majątku Siennica Różana. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Już pierwsza odsłona festiwalu okazała się bardzo udana, a tegoroczna z jeszcze bogatszym programem przyciągnęła jeszcze więcej gości – nie tylko mieszkańców gminy, ale całego regionu. Gościem specjalnym był, podobnie jak przed rokiem, Mikołaj Ray, praprawnuk samego tytułowego bohatera wydarzenia, który polskim widzom dał się poznać jako jeden z finalistów popularnego kulinarnego telewizyjnego show – MasterChef.

Przez trzy dni w Siennicy Różanej trwały spotkania z literaturą, muzyką i kuchnią podczas których

tematem przewodnim była jagnięcina, którą Mikołaj Rej nazwał truflą wśród mięs. Po raz pierwszy odbył się zlot pojazdów zabytkowych. Było klimatycznie, smacznie, historycznie i wesoło, a organizatorzy już zapraszają za rok na trzecią edycję festiwalu.

Wydarzenie przygotowali: Wójt Gminy Siennica Różana, Centrum Kultury w Siennicy Różanej i Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Siennickiej. Patronem było Województwo Lubelskie oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. J. Stachira