Swoją działalność zapoczątkowała 1 września 1964 roku pod nazwą Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 2 w Chełmie. Od tamtej pory zmieniło się bardzo wiele, łącznie z siedzibą, ale nie zmieniła się misja, którą jest kształcenie profesjonalistów w swoich zawodach. Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Kazimierza Andrzeja Jaworskiego w Chełmie właśnie obchodzi jubileusz 60-lecia.
Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie, nazywany potocznie „Gastronomami”, na trwale wpisał się w kroniki miasta, kształcąc na przestrzeni lat wiele roczników uczniów w zawodach gastronomicznych i usługowych. Dziś także placówka przyciąga młodzież chętną do zdobycia wymarzonego zawodu w ramach technikum, a także branżowej szkoły I i II stopnia.
Trochę historii…
Swoją działalność placówka rozpoczęła 1 września 1964 r. pod nazwą Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 2. Siedziba mieściła się przy ulicy Lubelskiej 17, a jej organizatorem i pierwszym dyrektorem był Zbigniew Dulski. W kolejnych latach dzięki staraniom nowego dyrektora, znanego regionalisty i literata Longina Jana Okonia, szkoła przeszła metamorfozę: zmieniła nazwę i siedzibę, przenosząc się do budynku przy ul. Reformackiej 13; otrzymała też patrona i sztandar. Od roku 1974 funkcjonowała pod nazwą Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Kazimierza Andrzeja Jaworskiego. W 2012 roku przemianowano ją na Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich (z tym samym patronem) i pod tą nazwą funkcjonuje do dziś.
Na przestrzeni 60 lat działalności szkoła rozbudowała się pod każdym względem. Nowoczesna baza dydaktyczna, doświadczenie nauczycieli i wykorzystanie funduszy strukturalnych przyniosły pozytywne zmiany pozwalające szkole na wszechstronny rozwój pod względem edukacyjnym i lokalowym. Aktualnie szkoła dysponuje profesjonalnymi pracowniami: hotelarską, cukierniczą, kelnerską do nauki zawodu. W 2020 roku z inicjatywy Urzędu Miasta Chełm w budynku szkolnym zaadaptowano i zmodernizowano pomieszczenia na potrzeby nowoczesnych pracowni gastronomicznych i laboratorium analizy żywności.
Nacisk na doskonalenie
Na rozwój placówki – co podkreśla jej dyrektor Marta Mazurek – duży wpływ miało pozyskiwanie funduszy europejskich. Od 2009 roku w szkole zrealizowano 7 projektów unijnych o wartości 11,5 mln zł. Kolejny projekt unijny pn. „ZAWODOWO NIEZAWODNI” (na kwotę 3,5 mln zł) rusza od stycznia 2025 roku i jest ukierunkowany na rozwój umiejętności zawodowych, informatycznych i językowych przydatnych na rynku pracy.
– Uczniowie będą mogli uzyskać dyplom czeladnika i odbyć praktyki w renomowanych zakładach na terenie całej Polski, a także uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez pracodawców. Dodatkowo zostanie utworzona nowa pracownia cukiernicza dostosowana do potrzeb uczniów z niepełnosprawnością. Kadra pedagogiczna będzie miała możliwość podniesienia swoich kwalifikacji – mówi dyrektor Mazurek.
Tradycją szkoły jest także przygotowywanie młodzieży do konkursów w zawodach na różnym szczeblu. Uczniowie przygotowani przez doświadczonych nauczycieli wielokrotnie stawali na najwyższym podium i zdobywali laury w ogólnopolskich turniejach w zawodach kucharz, piekarz, cukiernik. Szkoła może również poszczycić się finalistami Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności organizowanej przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Tym samym wielu uczniów szkoły zdobyło indeksy wyższych uczelni zawodowych.
– W środowisku lokalnym jesteśmy znani z profesjonalnej obsługi uroczystości miejskich, szkolnych i międzyszkolnych. W ten sposób także staramy się poszerzać wachlarz umiejętności zawodowych naszych uczniów, rozwijać ich twórczo, tym samym udoskonalając warsztat pracy o coraz nowocześniejszą technologię. Obsługa cateringów i bankietów ma istotne znaczenie dla uczniów w nauce zawodów związanych z obsługą gości. Przygotowywane przez uczniów , a następnie umiejętnie podane dania to czysta poezja smaku i radość dla oczu. To efekt wieloletnich praktyk i wiedzy doświadczonych nauczycieli w wychowaniu przyszłych mistrzów. Dobra praktyka uczniów przekłada się także na wysoką, 100-procentową zdawalność egzaminów zawodowych. Atrakcyjne formy realizacji praktyk zawodowych w całej Polsce i honorowany w całej Unii Europejskiej dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe sprawiają, że absolwenci szkoły z łatwością odnajdują się na europejskim rynku pracy – podkreśla dyrektor ZSGiH.
Ale ZSGiH to nie tylko nauka i zajęcia praktyczne. Społeczność szkoły od wielu lat aktywnie włącza się w wydarzenia kulturalne i akcje społeczne na terenie miasta. W szkole prężnie działa Samorząd Uczniowski, Szkolne Koło Wolontariatu, Szkolne Koło Caritas, PCK, Klub Strzelecki R13 i Szkolny Klub Krajoznawczo-Turystyczny „Gastronomy”.
60 lat minęło
Uroczystości z okazji jubileuszu 60-lecia Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich rozpoczęły się 4 grudnia. Wystawiono spektakl „Moralność Pani Dulskiej” na podstawie scenariusza i w reżyserii Iwony Szczuckiej, emerytowanej nauczycielki ZSGiH, w wykonaniu Studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Następnie o godz. 11 odsłonięto tablicę pamiątkową przed budynkiem szkoły, a o godz. 12 odprawiono mszę św. w kościele pw. Rozesłania Świętych Apostołów.
Z kolei w czwartek, 5 grudnia, o godz. 11 odbędzie się jubileuszowa gala. W programie, oprócz części oficjalnej, przewidziano m.in. okolicznościowy montaż słowno-muzyczny, zwiedzanie wystawy poświęconej historii szkoły i pokaz gastronomiczny.
Dopełnieniem jubileuszu jest publikacja książkowa zawierająca między innymi liczne fotografie z życia szkoły oraz przepisy kulinarne nauczycieli gastronomii. Będzie ona dostępna w sprzedaży po uroczystości (po 5 grudnia). Sprzedażą będzie zajmować się Wydawnictwo TAWA. W imieniu autorów już dziś serdecznie zapraszamy do lektury. (opr. w)