Jedyny taki! – Mistrzowski makaron z Chełma

Kto raz spróbuje, ten nigdy więcej nie sięgnie po inny makaron. – Chciałem utrwalić smak prawdziwej, domowej pasty i chyba mi się to udało. Są dni, kiedy telefony się urywają. Ludzie dzwonią z całej Polski, zachwalają, pytają, ba, nawet nakazują mi trzymać zawsze ten sam poziom. Przecież nie mogę ich zawieść – śmieje się Jerzy Dąbrowski, właściciel firmy Dom-Mak.

Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2019 na Europejskim Festiwalu Smaku za makarony: Krajanka 4-jajeczna i Krajanka Chełma oraz Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2018 za Makaron Chełmski ze świeżych jaj przepiórczych – to tylko jedne z wielu nagród, które w ostatnim czasie odebrał Jerzy Dąbrowski, właściciel firmy Dom-Mak. Jego Makaron Chełmski w ub. r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra i Rozwoju Wsi, a już samo to o czymś świadczy.

– Oprócz dobrej jakości produktów, mąki i jaj, potrzeba jeszcze odrobinę serca i miłości – mówi niekwestionowany król makaronów z Chełma.

To widać, bo ten może niepozorny na pierwszy rzut oka zakład na posesji pana Jerzego przy ul. Twardzika produkuje niebotyczne ilości pasty – co miesiąc wypuszcza w świat kilka ton makaronu. I choć od 1999 r., kiedy to powstał Dom-Mak, firma przeszła spore zmiany, jej właściciel pozostaje tym samym pracowitym i skromnym człowiekiem, dla którego najważniejsza jest jakość. – Pamiętam, jak całą rodziną pracowaliśmy przy produkcji. Nie mieliśmy tylu maszyn, więc wiele prac trzeba było wykonywać ręcznie. Nieraz siedzieliśmy po nocach – wspomina z rozrzewnieniem.

Wie, czym jest ciężka praca, bo sam zapracował na swój sukces. Tym bardziej nie zamierza spoczywać na laurach. Ostatnio firma podpisała umowę z kolejną siecią sprzedaży – chełmski makaron, o który tak ochoczo dopytują się mieszkańcy niemal każdego regionu w kraju, pojawił się już na półkach sklepów „Stokrotka”. I z tego, co wiemy, błyskawicznie z nich znika.

W ofercie pojawiły się tez nowości – makaron orkiszowy oraz razowy. – Długo pracowaliśmy nad recepturą, ale opłaciło się. Udało nam się osiągnąć idealnie wyważony smak, jak u mamy – cieszy się właściciel Dom-Maku.

Pan Jerzy i jego pasty pojawią się również na Chełmskim Jarmarku Bożonarodzeniowym, organizowanym przez Nowy Tydzień na hali miejskiej, 15 grudnia. Zapraszamy! (pc)

News will be here