Jedyny taki! – Mistrzowski makaron z Chełma

Kto raz spróbuje, ten nigdy więcej nie sięgnie po inny makaron. – Chciałem utrwalić smak prawdziwej, domowej pasty i chyba mi się to udało. Są dni, kiedy telefony się urywają. Ludzie dzwonią z całej Polski, zachwalają, pytają, ba, nawet nakazują mi trzymać zawsze ten sam poziom. Przecież nie mogę ich zawieść – śmieje się Jerzy Dąbrowski, właściciel firmy Dom-Mak.

Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2019 na Europejskim Festiwalu Smaku za makarony: Krajanka 4-jajeczna i Krajanka Chełma oraz Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2018 za Makaron Chełmski ze świeżych jaj przepiórczych – to tylko jedne z wielu nagród, które w ostatnim czasie odebrał Jerzy Dąbrowski, właściciel firmy Dom-Mak. Jego Makaron Chełmski w ub. r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra i Rozwoju Wsi, a już samo to o czymś świadczy.

– Oprócz dobrej jakości produktów, mąki i jaj, potrzeba jeszcze odrobinę serca i miłości – mówi niekwestionowany król makaronów z Chełma.

To widać, bo ten może niepozorny na pierwszy rzut oka zakład na posesji pana Jerzego przy ul. Twardzika produkuje niebotyczne ilości pasty – co miesiąc wypuszcza w świat kilka ton makaronu. I choć od 1999 r., kiedy to powstał Dom-Mak, firma przeszła spore zmiany, jej właściciel pozostaje tym samym pracowitym i skromnym człowiekiem, dla którego najważniejsza jest jakość. – Pamiętam, jak całą rodziną pracowaliśmy przy produkcji. Nie mieliśmy tylu maszyn, więc wiele prac trzeba było wykonywać ręcznie. Nieraz siedzieliśmy po nocach – wspomina z rozrzewnieniem.

Wie, czym jest ciężka praca, bo sam zapracował na swój sukces. Tym bardziej nie zamierza spoczywać na laurach. Ostatnio firma podpisała umowę z kolejną siecią sprzedaży – chełmski makaron, o który tak ochoczo dopytują się mieszkańcy niemal każdego regionu w kraju, pojawił się już na półkach sklepów „Stokrotka”. I z tego, co wiemy, błyskawicznie z nich znika.

W ofercie pojawiły się tez nowości – makaron orkiszowy oraz razowy. – Długo pracowaliśmy nad recepturą, ale opłaciło się. Udało nam się osiągnąć idealnie wyważony smak, jak u mamy – cieszy się właściciel Dom-Maku.

Pan Jerzy i jego pasty pojawią się również na Chełmskim Jarmarku Bożonarodzeniowym, organizowanym przez Nowy Tydzień na hali miejskiej, 15 grudnia. Zapraszamy! (pc)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here