Nasza mistrzyni carvingu

Agnieszka Mielniczuk. Doceniamy! Dziękujemy! Gratulujemy!

Specjalizująca się w carvingu Agnieszka Mielniczuk to kolejna laureatka wspólnej akcji „Nowego Tygodnia”, Stowarzyszenia WeRwA i kwiaciarni Małgońka – „Doceniamy, Dziękujemy”, Gratulujemy”. W ten sposób nasi Czytelnicy wyróżniają aktywne, inspirujące i realizujące swoje pasje mieszkanki Chełma i regionu.

O Agnieszce Mielniczuk i niezwykłych kompozycjach, które „wyczarowuje” z owoców i warzyw na naszych łamach pisaliśmy już kilkukrotnie. Niedawno chełmianka próbowała swoich sił w programie „Mam Talent”, a jeszcze wcześniej gościła w Niemczech, gdzie prezentowała swój zawodowy kunszt na zaproszenie Best of Gastronomie, ogólnoświatowej organizacji zrzeszającej najbardziej utalentowanych kucharzy z różnych części globu.

Chełmianka od kilkunastu lat zajmuje się carvingiem, czyli wywodzącą się z krajów Dalekiego Wschodu sztuką rzeźbienia w warzywach i owocach.

– Zaczęło się tak, że moja ówczesna szefowa z targów Euro Gastro przywiozła sprzęt do carvingu. Postanowiłam, że spróbuję… – wspominała w jednej z rozmów z „Nowym Tygodniem”.

Dziś na swoim koncie ma wiele zawodowych sukcesów. Jednym z nich było zaproszenie do obsługi uroczystości otwarcia i zamknięcia Igrzysk Europejskich Kraków-Małopolska 2023, gdzie przygotowywała swój serwis dla kilku tysięcy osób. Swego czasu pani Agnieszka startowała też w zawodach. Już z pierwszych z jej udziałem „Ogólnopolskich Zmagań Carvingowych” wróciła z I miejscem w kategorii „Debiut” oraz tytułem drugiego wicemistrza rzeźby carvingowej, a podczas kolejnych konkursów kilkukrotnie stawała na podium. Jak wspomina, nie był to łatwy czas – miała małe dzieci, więc swój carvingowy warsztat doskonaliła głównie nocami, kosztem czasu na sen. Jakiś czas później porzuciła starty w zawodach, ale nie rozwój zawodowy. Dziś prowadzi własną firmę (jej prace można znaleźć na stronie Carving – Dekoracje z Owoców i Warzyw Agnieszka Mielniczuk), ale jak przyznaje rynek na jej usługi, zwłaszcza w naszym regionie, nie jest łatwy. Dobre produkty kosztują, a nie może bazować na tych najtańszych, bo to odbija się na jakości. Poza tym przygotowanie owocowych i warzywnych rzeźb jest bardzo pracochłonne – na wykonanie rzeźbionych kompozycji potrzeba wielu godzin, a profesjonalny serwis owocowy w formie cateringu to praca na cały etat.

Jej specjalnością jest serwis owocowy, gdzie oprócz zachwycających kompozycją świeżych owoców przygotowanych do bezpośredniego spożycia można skosztować: caviar owocowy, shoty czy smothie z owoców brazylijskich. Wciąż szuka nowych pomysłów na to, jak jeszcze udoskonalać i uatrakcyjniać swoje prace. W tym celu sięga po rozwiązania „techniczne” np. podświetlenia, zamknięty obieg wody do tworzenia kaskad czy suchy lód.

Jej praca to także udział w wydarzeniach i projektach w różnych częściach Polski, a także szkolenia, w tym najmłodszych. W swojej ofercie ma m.in. warsztaty skierowane do szkół. Taka „owocowa edukacja” to przede wszystkim frajda, ale także rozwijanie kreatywności, zdolności manualnych i promocja zdrowego żywienia. Poprzez swoją pracę stara się także promować Chełm, a mimo wielu obowiązków i częstych wyjazdów udaje się jej znaleźć czas na wspieranie akcji charytatywnych.

Pani Agnieszka, nie kryje, że bukiet od Nowego Tygodnia, WeRwY i Kwiaciarni Małgońka bardzo ją zaskoczył.

– Jest mi bardzo miło, że moja praca i wysiłek, który w nią w wkładam został dostrzeżony. Nikt mi chyba jeszcze nie podziękował w ten sposób. Częściej to ja daję kwiaty, niż je dostaję – śmieje się pani Agnieszka.

W tym roku chełmianka obchodzi 16-lecie swojej pracy. Życzymy Jej więc jeszcze wielu zawodowych wyzwań, bo jesteśmy pewni, że pani Agnieszka po mistrzowsku sobie z nimi poradzi.

Ci, którzy chcieliby poznać Agnieszkę Mielniczuk osobiście już niedługo, bo 22 czerwca, będą mieli na to szansę. Mistrzyni carvingu będzie jednym z gości organizowanego przez Stowarzyszenie WeRwA i Chełmską Bibliotekę Publiczną Festiwalu Zainteresowań i Umiejętności „Pasje Chełmian”. (w)

 

News will be here