Majątek w tajemnym ogrodzie

Owocniki trufli nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są kulinarnym rarytasem, jednym z najdroższych na świecie.

Na sukces w tej uprawie trzeba czekać kilkanaście lat. Ale opłaca się, bo chodzi o najdroższe grzyby na świecie. Rosną one także w ogrodzie truflowym w okolicach Chełma, którego lokalizacja objęta jest tajemnicą. Poprzedni sezon był sprzyjający dla ich rozwoju. Jak będzie w tym roku?


O uprawie trufli w okolicach Chełma jako pierwsi informowaliśmy w 2008 roku. Okazało się wtedy, że naukowcy z Instytutu Badawczego Leśnictwa w Sękocinie Starym, instytucji prowadzącej badania na rzecz lasów i całego leśnictwa, założyli testową hodowlę tego grzyba. Umiejscowienie ogrodu truflowego w naszym regionie było podyktowane występującym tu odpowiednim dla trufli rodzajem gleby. Lokalizację plantacji objęto ścisłą tajemnicą. Znają ją tylko nieliczni. Naukowcy od początku zwracali uwagę, że na efekty ich eksperymentu trzeba będzie poczekać.

Plantacja była doglądana i przeprowadzano na niej potrzebne zabiegi pielęgnacyjne. Najpierw pojawiły się owocniki trufli rudej, zapowiadające truflę letnią, czyli gatunek wartościowy kulinarnie i ekonomicznie. W 2019 r., po 11 latach czekania, naukowcy odnotowali sukces.

Znaleziono prawie trzydzieści owocników tego grzyba o łącznej wadze kilkuset gram. Naukowcy mówili, że plantacja, mimo niekorzystnych ówcześnie warunków klimatycznych (susza), ma rację bytu. Zwracali uwagę, że hodowla ma dopiero 11 lat, a średni czas w Europie, po którym uprawy zaczynają plonować, to 14 lat. Ubiegły sezon był jeszcze bardziej owocny.

– Ubiegły rok, szczególnie jesień, był sprzyjający dla rozwoju trufli letniej – mówi prof. Dorota Hilszczańska z IBL w Sękocinie Starym, która kieruje eksperymentalnym programem uprawy trufli. – Zarówno w drzewostanach, jak i w ogrodzie truflowym w okolicach Chełma. Dużo opadów w lecie to podstawowy warunek, aby trufle dobrze plonowały. Zatem jeśli ten rok będzie podobny, to możemy spodziewać się sukcesu.

Plantacja trufli pod Chełmem jest najstarszą, ale nie jedyną prowadzoną przez naukowców z Instytutu Badawczego Leśnictwa w Sękocinie Starym. (mo)

Cena kilograma trufli sięga nawet 25 tys. zł. Nie jest łatwo je odnaleźć, bo skrywają się pod ziemią. Od lat do poszukiwań używano obdarzone świetnym węchem świnie i psy. W minionych stuleciach grzyb ten był używany w kuchni i uprawiany w ogrodach truflowych. Trufle, choć z wyglądu mało apetyczne, są cennym, luksusowym towarem.

To najdroższe grzyby na świecie. Podobne uprawy, jak ta pod Chełmem, z sukcesami zakładano także w innych europejskich krajach – np. w Czechach i Niemczech. Trufla to specjał kulinarny, a na dodatek uznany afrodyzjak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here