ODEON proponuje podróż w daleką przeszłość

Ubiegłoroczna impreza „Na Słomianym Rynku – spacer śladami Słowian” spotkała się z dużym zainteresowaniem mieszkańców

Z okazji 700-lecia Lublina jedna z najstarszych dzielnic naszego miasta organizuje cykl imprez poświęconych jego słowiańskim korzeniom.

Podczas warsztatów kulinarnych pod okiem mistrzów dawnych kulinariów będzie można zakosztować słowiańskiej kuchni, poznać tajemnice dzielnicy na spacerach historycznych i poszerzyć swoją wiedzę o początkach naszego miasta podczas cyklu wykładów i spotkań. Całość zakończy duży słowiański piknik na Słomianym Rynku.
Organizatorem i popularyzatorem słowiańskich imprez w dzielnicy Kalinowszczyzna jest klub Osiedlowy „ODEON”. – W naszej dzielnicy są najstarsze ślady osadnictwa w całym Lublinie. Znajduje się tu zarówno wzgórze Czwartek, jak i wzgórze Grodzisko, gdzie archeolodzy odkryli pierwsze słowiańskie osady, które były zalążkiem dzisiejszego Lublina – tłumaczy Ireneusz Włodek, dyrektor osiedlowego klubu „Odeon”.
W planach klubu w ramach programu Dzielnice Kultury (którego operatorem jest Dzielnicowy Dom Kultury „Bronowice”) są m.in. warsztaty kuchni słowiańskiej. Już w najbliższą sobotę – 13 maja – o godzinie 11.00 rozpoczynają się pierwsze kulinarne spotkania z kuchnią Słowian, które poprowadzą Hanna i Paweł Lisowie, specjaliści od smaków naszych przodków, autorzy książki kulinarnej „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”. Ich publikacja uznana została za najlepszą książkę roku 2015 przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną we Francji w kategorii „Kultura kulinarna”.
– Proponujemy cykl warsztatów pokazujących kulturę żywieniową Słowian, która przy bliższym przyjrzeniu się zagadnieniu okazuje się być nie tylko sposobem zaspokajania głodu, ale też sposobem organizacji życia w zgodzie z naturą, jej poszanowaniem oraz umiejętnością korzystania z tego co w niej najlepsze. Tę umiejętność, a może nawet całą dziedzinę wiedzy, gdzieś po drodze do współczesności utraciliśmy – twierdzi Ireneusz Włodek. Na pierwszym kulinarnym spotkaniu nauczyć się będzie można ciekawostek o dziko rosnących jadalnych roślinach oraz sposobach na przygotowanie kiszonek, żurów i zakwasów. Zapisy: osobiście w siedzibie klubu przy ulicy Okrzei 4 lub telefonicznie 81 747 20 95. Kolejne spotkania z kuchnią Słowian odbędą się w lipcu i we wrześniu.

Wicie wianków i lepienie garnków

21 maja organizatorzy zapraszają na wyjątkowy spacer, podczas którego szeroko omówiona zostanie słowiańska historia dzielnicy. – Większość spacerów po Lublinie rozpoczyna się na Kalinowszczyźnie i Czwartku, jednakże słowiańskie prapoczątki miasta zwykle zostają omówione dwoma, góra trzema zdaniami. Nasz spacer jest specjalnie przygotowany przez znanego lubelskiego przewodnika Wojciecha Santarka i w całości poświęcony słowiańskim pierwocinom, śladom, zwyczajom, legendom i opowieściom – zaprasza Ireneusz Włodek.
24 czerwca, w tradycyjną Noc Świętojańską, odbędzie się spotkanie ze słowiańskim światem legend i obyczajów związanych z kwiatem paproci. W planach jest wspólne wicie wianków, tańce, śpiewy i poszukiwanie kwiatu paproci. Początek wydarzenia o godzinie 17, impreza odbędzie się na Słomianym Rynku. Po wakacjach warto wziąć udział w warsztatach tradycyjnej ceramiki glinianej, używanej na Czwartku i na Grodzisku. – W tym celu posłużymy się tradycyjnymi metodami słowiańskimi: tasiemkową i wałeczkową oraz użyjemy charakterystycznych zdobień falistych. Po wysuszeniu wypalimy naczynia w ognisku zorganizowanym na Słomianym Rynku. Ostatnim etapem będzie hartowanie naczyń. – wyjaśnia dyrektor Włodek. Całe przedsięwzięcie prowadzić będą Marta i Krzysztof Wasilczykowie wybitni znawcy technik garncarskich i ceramicznych, odtwórcy naczyń dla muzeów na podstawie odkryć archeologicznych. Powstała w ten sposób kolekcja zostanie zaprezentowana w Klubie Osiedlowym „Odeon”. (EM.K.)