Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulinarne Hrabiny Rozalii Pociej i Miejska Biblioteka Publiczna we Włodawie zapraszają na spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim – autorem książki kucharskiej „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”, opartej na przepisach hrabiny Pociej, właścicielki pałacu w Rożance.
Spotkanie odbędzie się w sobotę (28 września) o godz. 11.00 Galerii Na Parterze w Miejskiej Bibliotece Publicznej przy ul. Przechodniej 13. Profesor Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu to historyk czasów nowożytnych. Specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Jest kierownikiem Zakładu Historii Nowożytnej Instytutu Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu, członkiem międzynarodowego komitetu naukowego pisma „Histoire, économie & société” redagowanego na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona oraz komitetu redakcyjnego Kwartalnika Historii Kultury Materialnej.
We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Jest członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia (IEHCA). Kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. „Staropolskie przepisy kulinarne”. Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni. Prowadzi poświęcony tradycjom kulinarnym blog na portalu natemat.pl (www.dumanowski.natemat.pl) oraz stronę Kuchnia staropolska na Facebooku.
W trakcie spotkania profesor nie tylko podzieli się przepisami, ale też opowie o kulinarnym dziedzictwie ziemi włodawskiej oraz przybliży historię odkrycia zapisków hrabiny Rozalii Pociej, która była właścicielką dóbr w Różance i wielką miłośniczką dobrego jedzenia. (bm)