W poszukiwaniu dawnych smaków

Mieszkańcy Kalinowszczyzny chętnie poznają tajniki tradycyjnej słowiańskiej kuchni

Mieszkańcy Kalinowszczyzny poznają kulturę dawnych Słowian. W lipcu mogli wziąć udział w dwóch warsztatach kuchni dawnych Słowian (1 lipca) i pieczeniu tradycyjnych podpłomyków (22 lipca). Kolejne spotkanie z tradycjami naszych przodków już we wrześniu.


Warsztaty kulinarne, prowadzone przez państwa Hannę i Pawła Lisów, autorów książki „Kuchnia Słowian czyli w poszukiwaniu dawnych smaków”, były kontynuacją wcześniejszych, niezwykle popularnych spotkań kulinarnych. – Tym razem, zgodnie z sezonowym charakterem słowiańskiej kuchni, zaprezentowane były potrawy przygotowywane na bazie mleka i jego przetworów. Paweł Lis, archeolog z Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, omówił rolę dawnej hodowli zwierząt mlecznych oraz mleka i nabiału w słowiańskim menu. Hanna Lis zaprezentowała zrobiony przez siebie ser, przedstawiła problemy związane z samodzielnym przygotowywaniem twarogu, sera i masła. Oboje zwracali uwagę na możliwość wykorzystywania w kuchni Słowian nie tylko samego mleka, śmietany, masła, twarogu, ale również produktów ubocznych, niedocenianych w kuchni współczesnej: maślanki i serwatki – mówi Ireneusz Włodek, kierownik Klubu Osiedlowego „Odeon”, który razem z Fundacją Tan Theo jest organizatorem słowiańskiego cyklu wydarzeń.
Uczestnicy warsztatów przygotowali takie smakowitości, jak barszczyk „żelazny”; pierogi z białym serem i kaszą jaglaną oraz z miętą; polewkę na serwatce z komosą białą; ser „gliwiony” smażony; chłodnik na maślance z warzywami; chłodnik owocowy na kefirze czy placki serowe smażone. Warsztaty zakończyła wspólna konsumpcja przygotowanych potraw oraz luźna dyskusja poświęcona nie tylko słowiańskiej i polskiej tradycji kulinarnej, ale również zróżnicowaniu preferencji smakowych ościennych narodów słowiańskich: Ukraińców, Białorusinów, Czechów, Chorwatów, a nawet narodów skandynawskich i bałtyjskich. Kolejnym spotkaniem ze słowiańskimi smakami było pieczenie podpłomyków na Słomianym Rynku Kalinowszczyzny. Podpłomyki to polska nazwa dla najstarszej znanej formy pieczywa. Tego typu przaśne pieczywo – cienkie placki z mąki razowej, gryczanej, jaglanej, bez zakwasu, drożdży ani innych spulchniaczy, wypiekane było już 15 tys. lat p.n.e. Prezentację wypieku tego tradycyjnego chlebka prowadzili doświadczeni archeolodzy, w swojej pracy na co dzień zajmujący się kulturą kulinarną Słowian, znani z kulinarnych warsztatów – Hanna i Paweł Lis. Wypiekom towarzyszyła piękna oprawa taneczna, muzyczna i śpiewacza w słowiańskim stylu, którą współtworzyli Jarosław Adamow i Joanna Dominika Belzyt. Kolejne spotkanie z tajemnicami Słowian już 9 września. Już teraz zapraszamy naszych czytelników na warsztaty ceramiki glinianej wraz z wypałem. (EM.K.)

News will be here