Półfinał konkursu Bitwa Regionów rozstrzygnięty

„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich, którego celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Organizatorem głównym „Bitwy Regionów” jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa i przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Do półfinału, który odbył się odbył się 9 września 2023 na terenie ZSCKZ im. Józefa Piłsudskiego w Okszowie, zakwalifikowało się 20 kół gospodyń wiejskich, wybranych przez Komisje konkursowe.

Panie przygotowały wspaniałe, tradycyjne potrawy, pełne smaku, aromatu i oparte na historii regionu z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego – mówi Kamila Grzywaczewska, Dyrektor KOWR OT w Lublinie.

Jury po długich i burzliwych dyskusjach wyłoniło zwycięską potrawę udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym przygotowaną przez KGW „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach (powiat parczewski).

Drugie miejsce w konkursie podczas półfinału przypadło KGW „Janowiczanki” w Janowicach (powiat świdnicki) za potrawę zawijas lubelski, a kolejne miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Kępianki” w Kępie Gosteckiej (powiat opolski) za potrawę szczupak po kępsku.

Wyróżnienie zdobyły: KGW w Sobiborze (powiat włodawski) za potrawę dary sobiborskich lasów, KGW w Łopienniku Dolnym Kolonii (powiat krasnostawski) za potrawę kulki „fusier” z sosem mięsnym oraz pesto z łobody oraz KGW w Bełżcu I (powiat tomaszowski) za potrawę pierogi z kaczką z sosem wiśniowo-żurawinowym.

Trzeba przyznać, że komisja miała trudne zadanie, gdyż lubelska kuchnia kształtowała się w czasach, gdy na słynne jarmarki lubelskie w XV i XVI wieku zjeżdżali się kupcy z różnych zakątków świata. Dominują w niej potrawy wywodzące się z menu dawnych mieszkańców regionu, gdzie proste potrawy ubogich chłopów przeplatały się z wyszukanymi dworskimi daniami.

Lubelskie dania od zawsze cechowały prostota i pożywność. Dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny ma związek z jej przygranicznym położeniem na styku kultur Wschodu i Zachodu. Gama regionalnych potraw i smaków jest bardzo bogata i różnorodna – podsumowuje Kamila Grzywaczewska, która oprócz pełnienia funkcji Dyrektora KOWR OT w Lublinie jest także pełnomocnikiem wojewody lubelskiego ds. kół gospodyń wiejskich.

Zwycięskie KGW reprezentować będzie województwo lubelskie w Finale Ogólnopolskim, który odbędzie się 7 października 2023 r. w Tomaszowie Mazowieckim.

Materiał sponsorowany