Jak prawidłowo nakrywać do stołu?

Nakrycie stołu to ważny element, który wpływa przede wszystkim na wygodę i estetykę nakrytego stołu. Prawidłowe nakrycie stołu uwzględnia właściwe ułożenie, takich elementów jak serwis obiadowy i komplet sztućców. Warto je uzupełnić o szklanki do napoi oraz kieliszki do trunków. Zadbaj o miło spędzony czas przygotowując smaczne posiłki. Wybierz eleganckie nakrycie stołu. Przekonaj się, jak prawidłowo ułożyć sztućce obiadowe i pozostałe elementy zastawy!

Najważniejsze zasady, które ułatwią prawidłowe nakrycie stołu

Nakrycie stołu przez wielu uważane jest za sztukę, a w zasadzie są to reguły. Ich stosowanie zapewnia wygodę w czasie spożywania posiłków, o którą warto zadbać. Dlatego też komplety sztućcy, zastawa stołowa i szkło mają swoje miejsce na stole.  Warto zauważyć, że serwis obiadowykomplety sztućców ułożone są zgodnie z zasadami. Dlatego też sztućce układa się po obu stronach talerza w kolejności, w jakiej będą używane. Maksymalna ilość par sztućców wynosi trzy, jaką można położyć obok talerzy. Warto również pamiętać, aby dopasować je do spożywanych posiłków oraz dokładać w trakcie ich spożywania. Przekonaj się, jak nakryć do stołu!

Po prawej stronie talerza tuż obok niego należy położyć nóż stołowy. Dalej powinna znaleźć się łyżka stołowa oraz nóż przystawkowy. Natomiast po lewej stronie talerza tuż niego powinien znaleźć się widelec stołowy. Warto pamiętać, aby zęby były skierowane ku górze. Dalej należy ułożyć widelec obiadowo-deserowy. Przygotowując nakrycie stołu dla menu z rybą, warto użyć sztućców dedykowanych tym potrawom. Dobrze nakryty stół uwzględnia sztućce deserowe, które powinny znaleźć się tuż nad talerzem. Znając powyższe reguły można w szybki sposób nakryć do stołu!

Piękna i efektowna zastawa stołowa

Zastawa stołowa obejmuje szereg elementów, wśród których należy wymienić głęboki talerz, duży płaski talerz do dania głównego, talerze deserowe, małe i duże półmiski, wazy i wiele więcej. Produkty te uzupełniają kieliszki do białego wina, czerwonego wina oraz wody. Warto pamiętać, że nakrywanie stołu to ważny element każdego eleganckiego przyjęcia oraz rodzinnego obiadu. Stylowe nakrycie stołu i biały obrus to ponadczasowe połączenie, które jest zawsze modne. Poszukując zastawę warto wybrać zestaw, który spełni nasze oczekiwania pod względem kolorystyki, formy lub zawartości zestawu. Natomiast komplety sztućców to niezastąpiony element każdego posiłku. W tej kwestii również warto kierować się stylem, jakością oraz osobistymi oczekiwaniami. W efekcie powstanie kompletny zestaw, który doskonale sprawdzi się w czasie licznych przyjęć.

Savoir-vivre podczas posiłków

Zasady Savoir vivre znacząco ułatwiają zorganizowanie i uczestnictwo w czasie eleganckich przyjęć, jak i rodzinnych spotkań. Reguły te informują, że podniesione sztućce ze stołu nie należy odkładać z powrotem na stół. Skrzyżowane sztućce oznaczają, że pragnie się kontynuować spożywanie potrawy. Natomiast sztućce ułożone równolegle sygnalizują, że skończyliśmy konsumpcję tego dania. W przypadku spożywania zupy łyżkę należy zostawić w talerzu głębokim, gdy chcemy kontynuować jej spożywanie. Łyżkę należy odłożyć na talerz znajdujący się pod miską, gdy zjedliśmy już skończyliśmy konsumpcję. W przypadku picia kawy oraz herbaty obowiązuje jedna zasada. Informuje ona, że łyżeczka zawsze powinna zawsze pozostawać na spodku. Wystawny obiad doskonale uzupełnia piękna i elegancka zastawa stołowa. Pragnąc uzyskać trwał i ponadczasowy zestaw warto wybrać znane i cenione marki, jakie oferuje dobrze zaopatrzony sklep!

Materiał partnera

News will be here