Smacznie, zdrowo i ekologicznie

– To moja pasja, moja praca i mój świat – tak o prowadzeniu gospodarstwa ekologicznego nastawionego na produkcję serów z mleka koziego mówi Beata Perepeczo z Konstantyna (gm. Hanna). Leśna Koza, bo tak nazywa się stworzona przez nią marka, jest jedynym tego typu gospodarstwem w regionie.

Gospodarstwo ekologiczne Leśna Koza specjalizuje się w produkcji serów z certyfikacją EKO. W swojej ofercie ma sery kozie dojrzewające, pleśniowe, długodojrzewające oraz świeże typu ricoota z miodem i orzechem, typu paneer o nazwie „Pan Koza”, podpuszczkowy czysty, podpuszczkowy z warzywami, podpuszczkowy z ziołami czy ser podpuszczkowy wędzony oraz inne produkty mleczne jak jogurt naturalny, mleko czy siara. Kozi nabiał stanowi gros produkcji, ale w gospodarstwie można też kupić ekologiczne warzywa i owoce.

– Zaczęło się, jak to często bywa, od przypadku – opowiada Beata Perepeczo, właścicielka Leśnej Kozy. – Kilkanaście lat temu kupiliśmy jedną kozę, bo mleko i nabiał tych zwierząt są o wiele zdrowsze. Szybko doszło do tego, że ktoś do nas przychodził i też chciał spróbować, czy to takie dobre, więc surowca zaczęło stopniowo brakować. W miarę jak rosło zapotrzebowanie, pojawiały się kolejne kozy – dzisiaj mamy ich ok. 50 sztuk.

W międzyczasie pojawił się pomysł, by wytwarzane u nas produkty sprzedawać. Tak weszliśmy w Rolniczy Handel Detaliczny, który prowadzimy do dzisiaj. By cały czas podnosić jakość naszych wyrobów, zdecydowaliśmy się na produkcję całkowicie ekologiczną. Wiele osób błędnie myśli, że wszystko, co wytworzone na wsi, jest eko, a to zupełnie nieprawda.

W naszym gospodarstwie każdy jeden produkt ma odpowiedni certyfikat, który jest gwarancją najwyższej jakości. Oczywiście wymaga to prowadzenia szczegółowej dokumentacji, nad którą ślęczę praktycznie codziennie, jesteśmy pod stałą kontrolą różnych instytucji i musimy spełniać najsurowsze normy, by każde niedopatrzenie może grozić karą. Mimo tak restrykcyjnych wymagań praca daje nam wiele satysfakcji. Kozy doimy oczywiście bezstresowo, czyli ręcznie, a nasze produkty sprzedajemy na cosobotnich targach Eco-Gala w Lublinie.

Mamy tam wielu stałych klientów, podobnie jak w Warszawie. Nasz rodzimy rynek chyba nie jest jeszcze gotowy na takie produkty, bo na miejscu nadal mamy więcej klientów przyjezdnych, niż chociażby z Włodawy – śmieje się pani Beata. Warto dodać, że na całej Lubelszczyźnie jest tylko 14 gospodarstw ekologicznych, które w ramach RHD zajmują się przetwórstwem nabiału krowiego i koziego, mając certyfikat Eko-Gwarancji, a wśród nich tylko Leśna Koza specjalizuje się w produkcji serów i przetworów z mleka koziego. (bm)

News will be here